0

Algemene conferentie

Posted by David on 13/10/2014 in Geloof |

Vorig weekeinde hadden we (lees: wij, Mormonen) onze halfjaarlijkse conferentie. Dat is altijd een zalig weekeinde en ik twitterde er dan ook over. Kort daarna kreeg ik volgende interessante vragen:

 

Omdat 140 tekens echt niet lang is om goede antwoorden te geven, bij deze wat uitleg.

 

Al sinds het begin van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, komen de leden twee keer per jaar samen. Minstens twee keer want in de begindagen was bijna iedere bijeenkomst een algemene conferentie: er waren immers nog niet zo veel leden.

 

Maar goed, nu is het dus twee keer per jaar, telkens het eerste weekeinde van april en oktober. Een algemene conferentie is telkens op zaterdag en zondag. Op zaterdag zijn er twee algemene sessies (voor iedereen) en één voor het priesterschap (maw de mannen alleen). De week voorzien is het trouwens een aparte conferentie voor de vrouwen. Op zondag zijn er dan weer twee sessies.

Iedere sessie duurt ongeveer twee uren en omvat voor het grootste deel toespraken door de algemene autoriteiten van onze kerk, afgewisseld met het zingen van lofzangen.

 

LDS conference centerDeze algemene conferentie gaat door in de Mormoonse hoofdstad – Salt Lake City – in het speciaal daarvoor gebouwde Conference Center. Daar kunnen ruwweg 21.000 mensen ter plaatse de conferentie volgen. De plaatsen daar zijn gegeerd en je kan enkel binnen als je tickets te pakken hebt gekregen (die weliswaar gratis zijn, maar die je via geijkte kanalen moet aanvragen).

 

LDS Mormon general conference infographicMaar tegelijk volgen miljoenen leden wereldwijd de uitzendingen. In de VS alleen al zijn er meer dan een half miljoen leden die via TV live mee volgen. In de rest van de wereld kijkt men voornamelijk ofwel van thuis via het internet ofwel komt men samen in een kerkgebouw waar er satellietontvangst is.

Op de infographic (klik voor een grotere versie) kan je wat interessante cijfers vinden over de oktover conferentie van 2013.

 

Leden worden ook aangespoord om de teksten goed te bestuderen. Enige tijd na de conferentie zijn de teksten in een honderdtal talen beschikbaar. Veel leden lezen de toespraken meerdere keren. Ik zelf download de toespraken op mijn iphone en luister in de auto vaak meerdere keren gedurende de zes maanden tussen iedere conferentie.

 

Waarover gaan de toespraken?

 

Dat kan over vanalles gaan. Vaak zijn er bepaalde rode draden te vinden in de toespraken. Zo ontdek je vaak een centraal thema waar onze leiders ons willen voor waarschuwen. Zo is het in het verleden al gegaan over pornografie, over zedelijkheid, over naastenliefde, over zendingswerk, … Deze keer was er een opvallende rode draad over het belang om naar onze profeet te luisteren, om leiding te krijgen in deze woelige tijden. Dankzij levende profeten kan God ons advies geven dat vandaag van toepassing is.

 

Nieuwsgierig? De toespraken blijven jarenlang online staan. Je kan ze bekijken, beluisteren, lezen, … Ze staan voor het grote publiek beschikbaar op http://gc.lds.org.

 

Lokale conferenties

 

Om ook op de andere vraag te antwoorden: ja, er zijn ook lokale conferenties. Om alles een beetje te duiden, even wat uitleg over onze geografische structuur – in een notendop.

In de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen noemt de lokale unit een gemeente of wijk (afhankelijk van de grootte). Je woonplaatst bepaalt bij welke unit je hoort. Mijn gezin is lid van de gemeente Gent. In werkelijkheid omvat die gemeente bijna gans Oost-Vlaanderen, met uitzondering van de regio rond Sint-Niklaas waar meer Mormonen wonen en er dus een aparte wijk is.

Een aantal units samen vormen samen een ring. De gemeente Gent behoort tot de ring Antwerpen. Deze omvat het zuidelijk deel van Nederland en gans Vlaanderen.

 

Twee keer per jaar, nooit lang na de algemene conferentie, is er ook een ringconferentie. Deze volgt een gelijkaardig stramien. Op zaterdag komen eerst de broeders samen die een leidinggevende taak hebben. Deze sessie wordt gevolgd door een sessie die voor iedereen vanaf twaalf jaar open staat.

Op zondag is er dan gewoonlijk 1 sessie waar alle leden verwacht worden. Traditioneel komen er meer leden op zondag dan op zaterdag, hoewel de meeste leden zullen zeggen dat ze inhoudelijk de zaterdagsessies aangenamer en leerrijker vinden.

 

En dan heeft iedere unit ook één keer per jaar een unitconferentie. Die vervangt dan de zondagse diensten in het lokale kerkgebouw. De sprekers zijn dan meestal de leidinggevenden op ringniveau die toespraken houden over lokale bezorgdheden.

 

De ringconferentie en lokale conferenties worden niet opgenomen en zijn achteraf niet raadpleegbaar, maar ze zijn niet geheim. Zoals onze zondagsdiensten, is iedereen welkom op onze bijeenkomsten om mee te luisteren en te volgen. Vaak zijn er bezoekers die meer willen weten van onze kerk of die overwegen om zich te laten dopen.

 

Nog vragen? Laat maar weten…

 

 

Tags: , ,

Copyright © 2009-2024 GeensZins All rights reserved. Privacy Policy